tirsdag 22. oktober 2013

Turen til Eidfjord

Hei!
Frå 11.-14. september reiste klassen på tur til Eidfjord ilag med TAF1. Vi fikk opplevde mykje på turen. Eg tok ein del bilder med ipoden, så det er absolutt ikkje noko bra kvalitet på dei. Men, men... Eg bruker berre dei eg har likevel.

Første dagen så stoppa vi på ein kai for å spise lunsj.









-Utsikta frå kaien. Vêret var heilt nydeleg på heile turen.








Vi fikk gå inn i eit vasskraftverk, som var eit stykke inne i fjellet.








-Vi fikk refleksvestar og hjelmar for sikkeheits skuld!
















-Dette er ein stor turbin som var inne i kraftverket.








Neste dag gjekk vi på ein morgontur på den nye Hardangerbrua.









-Her ser du brua frå avstand.







Mykje av tida var vi på eit natursenter der vi jobba med ei naturfagoppgåve.







-Det var veldig mange utstoppa dyr på natursenteret. Her er eit lemen.








Vi besøkte også Vøringsfossen:

















Etter vi besøkte Vøringsfossen, reiste vi vidare oppover vidda, til Sysendammen. Sysendammen var ein skikkelig flott steinfyllingsdam! Det var så fint der at det frista å bade i det blå vatnet, men det hadde vel vore litt kaldt...

















Elisabeth likte òg sysendammen.. mehehe
Det blei litt kjedelig å berre sjå på naturen i lengda, så Elisabeth og eg fant på noko betre å gjere.
Wohoooo!

Vi gjekk òg på ein fjelltur oppe på Hardangervidda. Det var ganske kaldt sidan det blåste, men ellers var det ein ganske fin tur.
Neste dag var vi også på ein fjelltur, men denne fjellturen var mykje brattare og meir slitsom enn den vi hadde dagen før. Vi gjekk nemleg til Kjeåsen.








-Skal ikkje klage på utsikta hvertfall!








Etter denne slitsame turen reiste vi heim. 

Heile denne turen til Eidfjord har vore ganske grei, og eg er veldig glad for at Elisabeth var den eg sov på rom med. Eg trur ikkje turen hadde vore like kjekk utan ho! (http://ellieraimo.blogspot.no/)  
Elisabeth og eg fikk ein koseleg plass å bu som kan minnast om ei lita hytte. Noko som var ganske morosamt med rommet vi budde i, var at doen bråka heilt forfedelig...
Ein ting eg kjem til å hugse, var at vi sov med soveposer oppi senga. Det var ganske spesielt! Hahah.. og sjølvsagt dei lange nettene med prating.


~


torsdag 17. oktober 2013

Edvard Munch

Hei! No jobbar vi med Edvard Munch. Klassen reiste til eit kunstmuseum i Bergen 26. september og såg på mange av maleria hans, difor skal eg skrive litt om han no.

Edvard Munch blei født 12. desember 1863 på Engelhaug i Løten kommune. Edvard Munch var i ein søskenflokk på fem; Sofie, Andreas, Inger og Laura. Sofie døydde berre 15 år gammal, og Andreas døydde 30 år gammal.
I 1864 flyttar familien Munch til Kristiania, og berre fire år etter døydde mora av luberkolose. 

1880 byrjar Munch å studere teikning og maleri etter å ha gått på Teknisk skule i eitt år.
Munch held sin første kunstutstilling i 1883.
I perioden framover maler Munch mykje forskjellig, og det går ganske greit, men i 1902 skyt han seg sjølv i si venstre hand på grunn av depresjon. Dagen etter hendelsen oppsøk han Rikshospitalet. Då han skulle operere valgte han å bruke kokain i staden for narkose, slik at han kunne følgje med på operasjonen.
Etter det fortsett han å male og ha utstillingar. I 1905-1907 har han ei stor utstilling i Praha. I 1908 får han eit nervesamanbrot og innleggjast på Dr. Jacobsens klinikk i eit halvt år.
Munch kjøper Ekely utanfor Oslo i 1916, det blir det siste han kjøper. Han fortsett med å ha utstillingar fram til 1943, då han vert sengeliggjande med bronkitt. Edvard Munch kjem seg aldri på beina igjen, og sovnar stille inn 23. januar då han fikk ein kraftig forkjølelse.
Kunsten til Edvard Munch er svært prega av korleis han hadde det personleg.

Eg har valt biletet Kvinnen som er malt i 1894. Eg valte dette biletet fordi eg syns det visar ganske godt ein heil historie berre ein ser litt etter. I dette biletet ser vi ei kvitkledd kvinne med eit draumande blikk ut mot havet. Det ser ut som ho er ung og uskuldig. I midten ser vi ei heilt anna kvinne som ser ut som ho er i den beste fasen av livet og nyter det. Mens bak ho ser vi ei nesten usynleg kvinne i svart. Det ser ut som ho er ved livets slutt. Heilt til høgre i biletet står det ein mann som ser ut som han sørger.
Eg trur at alle kvinnene er knytta til kvarandre, og at dei tre kanskje er den same personen i forskjellige fasar i livet. Kanskje kvinna er knytta til og betydde noko for mannen til i biletet?